Przygotowanie ziemi – gleba piaszczysta
Gleba lekka, zwana też piaszczystą to ziemia o niewielkiej zawartości próchnicy. Przez taką glebę łatwo przechodzi woda oraz powietrze. Nie jest to jednak zjawisko pozytywne, bo woda szybko spływa zbyt głęboko i nie jest dostępna dla roślin. Z drugiej strony, gleba piaszczysta szybko wysycha, więc pod wpływem wysokiej temperatury zamienia się praktycznie w sam piach. Łatwo przepływająca woda to także „uciekające” składniki pokarmowe, które są szybko wypłukiwane. Glebę piaszczystą trzeba wzbogacić o kompost albo obornik koński. Dzięki temu nabierze plastyczności – skuteczniej zatrzyma wodę.
Dodatkowym sposobem na poprawę jakości gleby piaszczystej jest mielona glina. Można dodać pięciocentymetrową warstwę takiego materiału, a następnie wymieszać z wierzchnią warstwą gleby piaszczystej o grubości ok. 20 cm. Podobnie można dodać odkwaszony torf. W tym wypadku prawidłowe proporcje to 10 litrów/m2. Pamiętaj, że dobrze przygotowana gleba to absolutna podstawa. To pierwszy krok do pięknego ogrodu.